• 1

Wim en Jolanda Koelma Joure 1steOnaangewezen afdeling Friesland’96 Dagfond 2011

Wim en Jolanda Koelma Joure
1steOnaangewezen afdeling Friesland'96 Dagfond 2011

 

Wim en Jolanda Koelma Joure

Joure is ontstaan boven op een zandrug op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. De plaats is van oudsher geen stad, maar tevens te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo'n plaats een vlecke genoemd.
Over de oorsprong van de naam Joure, of De Jouwer zijn verschillende theorieën. Veelal wordt gedacht dat het van het Friese woord Hjouwer komt, dat haver betekent.
De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. In 1753 begon Egbert Douwes aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander, eigendom van de Amerikaanse multinational Sara Lee. De winkel van Douwes "De Witte Os" is nu een museum.
Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Joure deel uit van de voormalige gemeente Haskerland, waarvan het de hoofdplaats was. Ten oosten van Joure liggen de Haulsterbossen. Ten noorden van Joure ligt de Haskerveenpolder. Ten westen van Joure ligt de Langweerderwielen.
Via zijn klasgenoot Herman Kuiters is Wim op 6 jarige leeftijd in aanraking gekomen met duiven. Het begon allemaal met een aantal sierduiven en postduiven. In 1980 kreeg de duivenport meer vorm door lid te worden van PV de Witpen in Heerenveen. Door direct bij topvliegers duiven aan te schaffen, kon het eerste succes ook niet lang uitblijven. Al in 1983 behaalde Wim gelijk het 2de Jonge duivenkampioenschap in de club. In 1984 werd de overstap gemaakt naar de Tjongevliegers te Oudehorne. Daar behaalde hij als 17 jarige , in 1985 het 1ste Onaangewezen kampioenschap in de Club!
De Tjongevliegers werd opgeheven en Wim is daardoor lid geworden bij PV de Snelvlieger. In het eerste jaar dat hij daar lid was werd meteen een visite kaartje afgegeven en behaalde hij het 1ste Onaangewezen kampioenschap naar de Knipe gehaald waar hij toen woonde.
In de begin jaren werd er gevlogen onder de naam W.Koelma, later kwam Wim zijn broer Jeroen erbij. Eerder speelde Jeroen op eigen naam. Toen broer Jeroen de duivensport vaarwel zei, kwam moeder Sietske het tandem vervangen. En zo is de combinatie W&S Koelma ontstaan. Niet onvermeld mag blijven dat vader Koelma vaak de duiven opleerde, wat een grote invloed had op de prestaties. Het echte duivenmelken heeft Wim geleerd van Peter en Zus Gijbels uit Reusel.
In 1994 kwam Jolanda bij Wim wonen. Jolanda Lenes had samen met haar vader Klaas Lenes duiven in Joure en vlogen daar onder de naam K. en J. Lenes. Jolanda is opgegroeid met de duivensport. Vanaf 1994 werd in De Knipe onder de naam W.J. & S. Koelma gevlogen. In 1994 werd als hoogtepunt 1e Generaal Afdeling K behaald. Hier hebben ze tot 1999 gespeeld, daarna zijn Wim en Jolanda verhuisd naar Vegelinsoord en zijn ze tot nu toe lid bij de P.V. de Zwarte Doffer te Joure. De keuze voor Joure was niet moeilijk, daar Jolanda als administratief medewerkster bij Ferwerda werkt.
Naast de duiven die het zo goed in de Knipe deden, kwamen er ook de eerste overnachtduiven. In 2001 werd een 2e onaangewezen jonge duivenkampioenschap afd. Friesland behaald. Wim werd in 2004 9e keizer generaal afd. Friesland. In 2005 werden de programma duiven weggedaan. De 10 beste programma duiven zijn weggeven aan een duivenvriend, die er ook heel goed mee is geslaagd.
Anno 2011 is er in Joure een nieuwe vrijstaande woning gebouwd in de wijk de Wyldehorne. Bijna alle overnachtduiven zijn verkocht . Een aantal zijn er nog om zo nu en dan eens aan een overnachting mee te doen. Wim en Jolanda willen iedere week duiven zien vallen.
Ook op het huidige adres is er flink geïnvesteerd in duiven, wat reeds in het 1ste jaar resulteerde in 1ste kampioenschap jonge duiven onaangewezen in de club.
Erika de oudste dochter helpt tegenwoordig ook al een behoorlijk handje mee; zo laat zij iedere dag de verschillende ploegen voor ons los, terwijl Wim en Jolanda aan het werk zijn. In het najaar is het gezin uitgebreid met de zoon Timo en wie weet. De verzorging is echt geheel op elkaar afgestemd. In de ochtend worden de duiven gevoerd door Jolanda en gaat niks los. Zodra de jongen uitgewend zijn en goed op de vleugels de rondjes maken boven Joure wordt hier van afgeweken en gaan deze
'smorgens om 8 uur los en moeten zelf binnen lopen. In de loop van de middag als Erika thuis komt gaan de 12 dagfond doffers los en deze kunnen ook zelf binnen lopen. Tegen de klok van 16 uur is Wim terug van zijn werk als houtskelet bouwer, en gaan deVitesse en Midfond doffers los. Deze moeten een 1,5 uur vliegen. Alles wordt zo eenvoudig mogelijk gedaan, en een echte schraper is Wim niet.
De taken zijn dan ook verdeeld, Jolanda heeft de dagfond doffers onder haar hoede en Wim verzorgt de jongen en de vitesse en midfond duiven. Tussen de bedrijven door verzorgen ze de kwekers. De duivenkrijgen een goede verzorging in voer en waar nodig medische begeleiding. De duiven krijgen voor de dagfond goed te eten en wordt het voer All-in One van de Koopman mengeling gegeven en Matador fond HE. Ook krijgen de duiven de vlieg extra mengeling van Wielink en er wordt gevoerd naar de vluchten toe. Als extra komt er snoepzaad en tovo bij. Het totale duiven bestand van Jolanda en Wim bestaat uit 18 kweekoppels en 37 koppels voor de vluchten. Men speelt alleen met de doffers en jaarlijks kweken ze 45 jongen voor eigen gebruik. Daar ze uit de kwekers hoofdzakelijk jongen houden gaan de jongen uit de vliegers vaak op bonnen weg. De duiven zitten op een ruim hok bestaand uit een 30 vierkante meter en heeft een plat lessenaars dak van golfplaten. Verdeeld over 4 afdeling met een ren voor de duivinnen. Voor de hokken bij de doffers en kwekers zit wind breek gaas. Bij de jongen zit er glas in de ramen. Zomerdag als de temratuur oploopt is het zeer warm in het hok, hier probeert Wim doormiddel van plafonds regelmaat in te krijgen.
De duiven die Jolanda en Wim hebben zijn hoofdzakelijk van het soort waarmee in de jaren tachtig werd gevlogen van Peter en Zus Gijbels uit Reusel. Tevens werden er duiven aangeschaft bij , toentertijd, de beste liefhebber van Friesland: Jelle Reitsma uit Anjum. In 1987 werden de eerste 10 rechtstreekse Klakken gekocht bij Jos van Limpt de Klak.
Eind jaren negentig werden er meer van het Klakkensoort aangeschaft. Deze duiven werden zowel zuiver gehouden , als gekruist.
Jos van Limpt / de Klak, Reusel, Gebr. Borgmans, Reusel , Van Limpt de Prut, Reusel ,Peter en Zus Gijbels, Reusel .Voor een extra stimulans werden bij de grootste concurrent in Heerenveen duiven gehaald: Joost van Dijk.Doordat de programmaduiven weggegeven waren aan een sportvriend, kon er ook weer een verzoek gedaan worden op deze goudencollectie. Nog steeds kunnen deze duiven met de beste mee.Op het nieuwe adres in Joure is er veel geld geïnvesteerd in duiven van:

Rechtstreeks C&G Koopman Ermerveen o.a. uit zoon Kleine Dirk
Rechtstreeks Heremans- Ceusters o.a. Volle Zus Euro
Heremans- Ceusters via George Agnes
Rechtstreeks Team Eyerkamp :Louis van Loon
Rechtstreeks Martin van Zo
Om alle stambomen er bij te zetten is geen ruimte daarom verwijs ik u ook naar de site van Jolanda en Wim Koelma in Joure.

Prestaties behaald op de Dagfond in 2011 in het ACG 4 waaruit de punten komen voor het afdeling kampioenschap.

E19 Sens afstand 560,218 km, 10 mee 7 prijs tegen 569 duiven 4 (939),15,23 (921),33,68,72 (953),en 88
E21 Sens afstand 560,218 km, 10 mee 7 prijs tegen 449 duiven 1 ,16 ,29,88,89,97 en 103
E23 Pithiviers afstand 591,487 km, 10 mee 5 prijs tegen 420 duiven 4,15,21,23 en 40
E25 Orleans afstand 625,574 km deze telde niet mee daar het een zondag vlucht was, maar omdat het de nationale Dagfond vlucht was wordt hij toch vermeld. 10 mee 4 prijs tegen 550 duiven, 6,9,33, en 82
E27 Pithiviers afstand 591,487 km, 10 mee 5 prijs tegen 378 duiven 4,50,78,88 en 90

De duiven die op de Dagfond goed in Joure hebben gevlogen stel ik aan u voor prijzen in het ACG

Allereerst de 2010-1061939

 • Sens 4de tegen 569 duiven
 • Sens 16de tegen 449 duiven
 • Pithiviers 21ste tegen 420 duiven
 • Orleans 9de tegen 550 duiven
 • Pithiviers 90ste tegen 378 duiven

ACG 4

 • 1e vitesse onaangewezen en 4e aangewezen
 • 1e fond onaangewezen en 5e aangewezen
 • 3e jong onaangewezen en 4e aangewezen
 • 2e natour onaangewezen en 1e aangewezen + 1e en 2e duifkampioen
 • 1e Generaal onaangewezen en 2e Generaal aangewezen

Rayon Frisia

 • 1e vitesse onaangewezen
 • 1e fond onaangewezen
 • 2e jong onaangewezen
 • 5e Natoer onaangewezen en 1e aangewezen + 1e en 2e duifkampioen
 • 3e Generaal onaangewezen en 5e Generaal aangewezen Afdeling Friesland '96 1e FOND onaangewezen

Vereniging PV De Zwarte Doffer te Joure

 • 1e vitesse onaangewezen en 3e aangewezen
 • 1e fond onaangewezen en 1e aangewezen + 1e duifkampioen
 • 2e Oude duiven totaal onaangewezen
 • 3e jong onaangewezen en 4e aangewezen
 • 1e natour onaangewezen en 1e natour aangewezen + 1e, 2e en 3e duifkampioen
 • 1e klein Generaal onaangwezen en 1e klein Generaal aangewezen + 2e duifkampioen
 • 1e Generaal totaal onaangewezen en 1e Generaal totaal aangewezen + 3e en 4e asduif

 

Wim en Jolanda Koelma Joure 007

 

Al met al was het zeer gezellig de zaterdag tijdens mijn bezoek en hebben we veel mooie en goede duiven bekeken. Met de instelling van meer dan 100% geven bij beiden zal de trein wel door razen richting Joure. De grote wens een NPO vlucht op de dagfond of Keizergeneraal van afdeling Friesland'96 te winnen zijn de dromen van Wim. Maar iedere week duiven thuis zien komen voorin de uitslag en met het behaalde resultaat zijn ze al zeer tevreden.

 

Coen Brugman
Rutten

 

 

 

 

Copyright © 2012 Coen & Joost Brugman All Rights Reserved.Karim Pastoor